Title Image

Förbättra prestandan hos idrottare med Virtual Reality

Förbättra prestandan hos idrottare med Virtual Reality

Virtual reality är inte bara en cool spelupplevelse. Det är ett medium som är vetenskapligt bevisat att hjälpa individer att utvecklas. Vetenskapen styrker och bevisar att VR är ett användbart och kraftfullt verktyg för lärande och utvecklande av idrottsutövare.

Genom att använda  Virtual Reality kan man påskynda en spelares förmåga att förbereda sig inför kommande matcher. Derek Belch, en före detta Stanford kicker och numera assisterande coach till Stanfords fotbollslag designade, finslipade och utvecklade ett sätt att filma i 360-graders video där spelaren kunde återuppleva matchsekvenser i en virtuell verklighet genom ett par VR-glasögon. För första gången kunde en spelare studera och analysera matchsekvenser från en first-person point of view (FPV), dvs. de kunde studera matchsekvenser från samma utsiktspunkt som sin riktiga spelposition.

Det som började som ett projekt hade snabbt förvandlas till en konkurrensfördel för Stanfords fotbollslag. Stanfordspelarna förberedde sig med Virtual Reality inför sina tre sista matcher för säsongen. Det var lagets tre bästa matcher för säsongen, som kulminerade med en 45-21 seger över Maryland i Foster Farms Bowl. Huvudtränaren David Shaw kallat konceptet för “omvälvande” för hans lag och sporten amerikansk fotboll.

Med 10 års erfarenhet som fotbollstränare och lika lång erfarenhet av den virtuella tekniken berättar jag gärna mer om hur VR kan utveckla prestandan hos idrottare.